Akkerbouw & Farma

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

In de veenkoloniën is een verschraling van het teeltareaal, de biodiversiteit neemt af en daardoor de bodemkwaliteit en -vruchtbaarheid. Dit beïnvloedt de kans op bodemziekten en plantgezondheid (productie) negatief. Door variatie in gewassen worden de biodiversiteit, bodemstructuur en bodemgezondheid verbeterd. Ook het economisch perspectief voor het bedrijf en werkgelegenheid en imago van de regio worden hiermee versterkt, zeker als het een nieuwe, hoogwaardige, markt betreft.

Daarnaast is in de farmacie steeds meer behoefte aan natuurlijke grondstoffen voor medicijnen en natuurproducten. Van oudsher heeft Nederland kennis van kruiden voor medicinale toepassingen. De productie van medicinale planten is echter vanwege economische redenen en voedselvraag, vertrokken naar het buitenland (Oost-Europa, Azië, Zuid Amerika). De kennis van de teelt van deze gewassen is deels verloren gegaan. Dit project is gericht op het op duurzame wijze telen van medicinale planten met een economisch positief perspectief, specifiek gaat het hier om de productie van Valeriaan en Mariadistel.

 

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Partners
Dit praktijknetwerk bestaat uit 4 landbouwondernemers uit de veenkoloniën (Klazienaveen, Erica), Stolk Medicinal Plants en EuroGreen. Het Innovatieplatform Biobased – Agribusiness, Stichting Tuinbouw Emmen (STEM) en LTO Noord Glaskracht ondersteunen deze samenwerking en dragen zorg voor kennisoverdracht en communicatie.

Dit project wordt gefinancierd door de betrokken ondernemers, het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en  het ministerie van Economische Zaken vanuit de regeling Praktijknetwerken. Het ministerie ondersteunt daarmee de doelstelling voor 2020 van het Innovatieprogramma Landbouw Veenkoloniën 2012-2020 dat de landbouw in de Veenkoloniën een vitale sector is en blijft.

distel                 

“Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch