Bio-economie in de non-food sector

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Op 18 januari 2016 is het INTERREG V programma ‘Bio-economie in de non-food sector’ gestart. Dit Nederlands-Duitse programma is de opvolger van het INTERREG IV programma ‘Agrobiopolymeren’ en richt zich op netwerkvorming en grensoverschrijdende ontwikkeling van biobased producten. Het programma draagt bij aan een duurzame economie en het verminderen van de CO2 productie. De EU stelt daar 3,9 miljoen euro voor beschikbaar, welk bedrag wordt verdubbelt tot 7,8 miljoen door onder andere de Noordelijke provincies, de Duitse deelstaat Niedersachsen en het ministerie van Economische Zaken.

Binnen het programma worden verschillende ontwikkelingsprojecten uitgevoerd. De nadruk ligt op innovatieve producten en materialen, nieuwe groene routes, biobased producten voor de woningbouw en kennistransfer. Met verschillende consortia van kleine en middelgrote ondernemingen wordt in samenwerking met kennisinstellingen gewerkt aan nieuwe biobased producten en toepassingen. Concreet gaat het om projecten op het gebied van biosubstraat, biochar, duurzame vezels, microspuitgiet toepassingen, 3D-printing, biobased woningbouw en biobased infrastructuur.

Stenden hogeschool speelt als kennisinstelling, met het initiatief Green PAC, een belangrijke rol in de uitvoering van een deel van de projecten. De kennis en kunde die vanuit Stenden met Green PAC wordt ingezet draagt in belangrijke mate bij aan de verdere ontwikkeling en opschaling van dergelijke initiatieven.

Naast de gestarte projecten (zie ook het projectenoverzicht op deze site onder groene (vezel)chemie) die de revue passeerden, werd er tot slot vanuit het programma aangegeven dat er nog ruimte is voor nieuwe projecten. Een deel van het budget is nog niet bestemd en biedt MKB-ers uit de regio mogelijkheden voor haalbaarheidsstuddies, ketenontwikkling- én kennistransferprojecten. De precieze voorwaarden hiervoor zijn na te lezen op www.bioeco-edr.eu.

Gerelateerd nieuws:
Ook in de media (zowel in Nederland als in Duitsland) is aandacht besteed aan het nieuwe INTERREG V programma. Hier een kleine selectie:

Artikel in de Osnabrücker Zeitung

Artikel op Biobasedeconomy.nl 

 

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Bron: EDR

Bron: EDR[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch