BioSubstraat

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Sinds anderhalf jaar is een consortium (Hempflax, Living Foods, API, Klasmann-Deilmann en CropEye) bezig met de ontwikkeling van een substraat (de ondergrond waar een plant op groeit) voor de glastuinbouw. Het gaat om een substraat op biobased basis als vervanging voor steenwol en/of cocos. Kortom een substraat dat geheel bestaat uit biohernieuwbare materialen. Tot nu toe is de hennepvezel (in diverse variaties) als meest kansrijke kandidaat uit de verf gekomen.

Testen
Tijdens de testen die in het project zijn gedaan is geconcludeerd dat hennepmateriaal, bij voorkeur vers van het veld, zeer geschikt is als basismateriaal voor een tuinbouwsubstraat. De geleidelijke degeneratie van het materiaal kan goed ondervangen worden door PLA (PolyMelkzuur) bij te mengen. Verdere testen van het, op basis van hennep gemaakte, biosubstraat wijzen uit dat het substraat zich prima kan meten met de huidige standaards in de markt, t.w. cocos en steenwol. Helaas zijn de kosten van PLA op dit moment nog te hoog om er een succesvol verdienmodel van te maken.

Vervolg
Om het product toch de gewenste levensduur te geven zonder gebruik van PLA zijn er een aantal opties ontwikkeld die in de volgende fase getest zullen worden. Een veel belovende optie is het gebruik maken van de afvalstroom van de machinale garnalenpellerij uit Lauwersoog, maar er zijn meer opties die ook in het noorden verankerd liggen. Alle opties zijn biobased. De uitvoering van het vervolg wordt momenteel vormgegeven en hier hoopt het project zo snel mogelijk mee te beginnen.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over het project Biosubstraat, neem dan contact op met Daan Kuiper van CropEye via mail: daan.kuiper@cropeye.com

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

2719110965

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch