IJkkas: demosite voor Water & Glastuinbouw

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Bij het project IJkkas gaat het om het faciliteren van een praktijkgerichte testlocatie, waarbij sensorleveranciers uit verschillende sectoren en kennisinstellingen vanuit de tuinbouwmarkt systemen kunnen testen. Het initiatief is gebaseerd op het marktperspectief om de Groene Economie (BioBased  Economy) te verbinden met monitoring en sturing (sensortechnologie) binnen de tuinbouwsector. De IJkkas heeft o.a. als thema Watertechniek & Glastuinbouw, waardoor de expertise van Wetsus, CEW en WaterAlliantie dichter bij de glastuinbouw komt.

Op dit moment is het nog niet goed mogelijk om gewasteelt optimaal te benutten. Allereerst is er onvoldoende kennis.
Ten tweede zijn er onvoldoende hulpmiddelen die (in)direct op een non-destructieve wijze gehalten en/of streeftrajecten van verbindingen of organismen monitoren.

Wel zijn er veelbelovende technologische ontwikkelingen in de vorm van sensoren die het mogelijk maken om snel en betrouwbaar metingen uit te voeren. De vraag in dit project is daarom welke type sensoren zijn er, wat kunnen deze sensoren meten en met welke betrouwbaarheid én kunnen deze sensoren in kassen worden toegepast met een voor hun elektronica vijandige omgeving.  De verwachting is dat als via proefprojecten, binnen de IJkkas, bruikbare sensoren kunnen worden ingezet in kassen en daarmee de robuustheid en betrouwbaarheid van deze sensoren kan worden geschat, er een database kan worden opgebouwd waar grenswaarden, streefwaarden e.d. uit zijn af te leiden voor toekomstig gebruik.

 

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Partners
Dit initiatief wordt ondersteund door o.a.

logo tuinbouw emmenlto-glaskracht315

logo ron peterslogo TNO

Logo CEWSyntens-logo

logo sensor uni       logo nom

 

 

gemeente-emmen    provincie-drenthe[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch