Nieuwe materialen voor 3D-printing

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Steeds vaker wordt 3D-printing gebruikt voor het maken van een scala aan verschillende soorten toepassingen. De ontwikkelingen binnen 3D-printing gaan dan ook razendsnel. Om hierin een substantiële bijdrage te leveren is de maakindustrie naarstig opzoek naar manieren om deze markt te bedienen.

Het onderzoeksproject
Het doel van dit onderzoeksproject is het ontwikkelen van materialen voor 3D printen en bijbehorende toepassingsmogelijkheden, met aandacht voor de consumentenmarkt en voor medische toepassingen. Binnen de onderzoekslijn 3D-printing worden meerdere thema’s ondergebracht:

  • Ontwikkeling van nieuwe monofilamenten (draden bestaande uit één vezel) door uit te gaan van nieuwe kunststoffen. Het onderzoek richt zich op het opzetten van een nieuwe monofilamentlijn op basis van polyester (PET) (i.s.m. Cumapol en Sequence Zero) en bioafbreekbare kunststoffen (i.s.m. Acsense).
  • Onderzoek naar de mechanische eigenschappen van 3D-geprinte voorwerpen in vergelijking tot die van gespuitgiete voorwerpen.
  • Ontwikkeling van (zeer) speciale monofilamenten voor specifieke toepassingen, bijvoorbeeld elektrisch geleidende monofilamenten (i.s.m. Materia Nova en Saxion Hogeschool)Haalbaarheidsonderzoek naar de toepasbaarheid van (korte)vezelversterkte materialen voor 3D-printing.
  • Onderzoek naar de inzetmogelijkheden van de 3D-printtechniek ten behoeve van medische applicaties, bijvoorbeeld om gericht implantaten te printen. Op korte termijn worden de mogelijkheden nagegaan in een gesprek met meerdere externe partners (waaronder Fachhochschule Osnabrueck en TCNN).

 

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text css=”.vc_custom_1434539698394{padding-top: 10px !important;padding-right: 10px !important;padding-bottom: 10px !important;padding-left: 10px !important;background-color: #67ae73 !important;}”]

Samenwerkende partners
Cumapol
Sequence Zero
Acsense
Medical2Market
AMREurope

 

Contactgegevens
Dr. Jan Jager
T 0591-853116
E jan.jager@stenden.com

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch