Onderzoeksproject Levenscyclusanalyse (LCA)

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Duurzaamheid van producten wordt tegenwoordig steeds belangrijker. Consumenten worden milieubewuster en willen steeds vaker een product dat zo duurzaam mogelijk is gemaakt. Het bedrijfsleven speelt daar op in door van producten te berekenen hoe duurzaam ze zijn. Nadeel tot op de dag van vandaag is dat er verschillende rekenmodellen worden gebruikt, vaak met totaal andere uitkomsten, waardoor een goede vergelijking tussen producten lastig is.

Met het onderzoeksproject LCA (Life Cicle Analysis) wil Green PAC werken aan een objectieve rekenmethode om het duurzaamheidsaspect van een product te berekenen van ‘wieg tot graf’. Wanneer deze methode standaard wordt ingezet, wordt het mogelijk om producten objectief te vergelijken. Daarnaast biedt de methode mogelijkheden voor het bedrijfsleven om producten te verbeteren en te kiezen voor alternatieve, milieuvriendelijke(re) materialen. De nadruk in het project ligt op (bio)polymeren en -composieten.

Het project wordt uitgevoerd samen met het bedrijf Drentea. Drentea is producent van moderne bureau- en opbergsystemen voor zakelijk gebruik. De missie van Drentea is het ontwikkelen, produceren en leveren van producten en diensten die een positieve invloed hebben op de werkomgeving van mensen. Het maatschappelijk belang van duurzame producten nemen zij zeer serieus en ze hebben de ambitie uitgesproken koploper te willen worden op het gebied van milieuverantwoorde producten. Binnen dit project wil Drentea weten of het huidige materiaal voor een legbord (het blad, van in dit geval, een beweegbare tafel) vervangen kan worden door een biocomposiet en of dit in een LCA inderdaad milieuvriendelijker uitkomt dan het huidige materiaal.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Vanuit Green PAC is Stenden werktuigbouwkunde student Rolf Vos naar voren geschoven om de LCA van het legbord te berekenen. Rolf: ‘Mijn opdracht was gericht op het in kaart brengen van de gehele levenscyclus van de tafel. Door te werken met de LCA rekenmethode heb ik berekend dat de tafel van begin tot eind € 22,80 extra kost om deze klimaatneutraal te maken.’
Met deze informatie kan Drentea veel. Wanneer het bedrijf kiest om een ander materiaal te gaan gebruiken dan hoeven ze alleen nog maar te weten wat de extra kosten van dat materiaal zijn om deze klimaatneutraal te maken. Is het bedrag lager dan de huidige investering van € 22,80 dan is het materiaal dus duurzamer en beter voor het milieu. Voor het vervolg in het onderzoek wordt daarom de komende tijd nog de LCA van een vergelijkbaar materiaal onderzocht.

Het project is een oploop naar meer. Met de verworven expertise die in het project wordt opgebouwd kunnen LCA’s uitgevoerd worden voor allerlei materialen en producten (binnen Green PAC uiteraard met de nadruk op (bio)polymeren en -composieten). Ondernemers kunnen in samenwerking met Green PAC nieuwe gegevens verzamelen en putten uit de bestaande gegevens, om een weloverwogen keuze te maken voor het materiaal in producten. Voor ondernemers wordt het daarmee mogelijk om objectief de duurzaamheid van hun product vast te stellen en dit uit te dragen naar de consument. Daarnaast wordt het voor de consument eenvoudiger om een keus te maken voor een bepaald product.

Wilt u meer informatie over het project of bent u als bedrijf nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor LCA? Neem dan contact op met projectleider Femke Tamminga.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]