PROGRES: Praktijk Onderzoek GRoeimodellen En Sensoren

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Telers toveren met groene vingers. Met veel ervaring, kennis en kunde produceren zij hun producten zo efficiënt en duurzaam mogelijk met respect voor mensen en omgeving. Toch is in de hedendaagse hightech glastuinbouwproductie modern procesmanagement (groene wiskunde) pure noodzaak, omdat de regelsystemen rond teelt, klimaat, gewasgezondheid, energie, water en voedingsmiddelen steeds complexer worden. Pas als het procesmanagement goed wordt uitgevoerd is continuïteit in productie en kwaliteit volledig gewaarborgd (productiemanagement). Door de samenwerking (co-creatie) tussen tuinbouwondernemers, sensorleverancier en kennisdragers wordt het inzicht in het klimaat- en teeltproces verder vergroot. Bestaande plantmodellen van de Wageningen Universiteit worden op actuele basis getoetst aan de klimaatomstandigheden in een gerbera- en tomatenkas. De samenhang tussen het gerealiseerde klimaat en de plantmodellen wordt per kas in een web-applicatie weergegeven in een simulatiemodel. Door gebruik te maken van een extra sensornetwerk wordt de relatie in homogeniteit van productie, ziektegevoeligheid en warmtebehoefte door de gehele kas duidelijk. Uiteindelijk doel is de productie van gezonde groenten en bloemen van uitstekende kwaliteit (smaak, voeding, inhoud, houdbaarheid), met een zo laag mogelijk gebruik van energie, water, gewasbescherming en meststoffen.

Samenwerken
Wageningen UR toetst de ontwikkelde gewasmodellen met de data van de Wireless Value sensoren, om beslissingsondersteunende voorspellingen voor de telers beschikbaar te maken, op maat voor hun situatie. Wireless Value B.V. (projectcoördinator) is ontwikkelaar en leverancier van draadloze sensorsystemen. Het geavanceerde meetnet van deze innovatieve sensoren levert de complete continue datastroom voor een totale informatievoorziening. Mede door gebruik van deze sensoren wordt het klimaat van de kas homogener. Green Formula B.V. ontwikkelt en levert klimaatmodellen op maat in de glastuinbouw, waarbij gebruik wordt gemaakt van automatische connecties tussen verschillende databronnen. Deze complete modellen worden via interactieve webapplicaties actueel gepresenteerd, waardoor telers direct teelt- en klimaatsimulaties ter beschikking krijgen. Let’sGrow.com draagt zorg voor de ontsluiting via internet van data uit de Hoogendoorn klimaatcomputers. Actuele klimaat-, water-, energie- en meteogegevens kunnen daardoor direct in de modellen gebruikt worden.

Partners
Tuinbouwondernemers (Klazienaveen):

  • Nell Gerbera Cultures B.V.: kwaliteit en betrouwbaarheid van mini-gerbera’s, MPS-A gecertificeerd
  • Gardener’s Pride B.V.: fijn tomatensegment, gezond en lekker vol van smaak, verkoop via telersvereniging Best of Four.

Financiering
Dit project wordt financieel ondersteund vanuit het  IAD (Innovatief Actieprogramma Drenthe) binnen de thema’s;  sensortechnologie, agribusiness en energie. En wordt verder gefinancierd door de betrokken ondernemers, het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en  het ministerie van Economische Zaken vanuit de regeling Praktijknetwerken. Het ministerie ondersteunt daarmee de doelstelling voor 2020 van het Innovatieprogramma Landbouw Veenkoloniën 2012-2020 dat de landbouw in de Veenkoloniën een vitale sector is en blijft.

“Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland”

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]PROGRES[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch