Tagetes

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Het project Tagetes heeft als doel het verwaarden van de inhoudstoffen (met name Luteïne) uit Tagetes, ofwel Afrikaantjes.
Luteïne is een stof die kan bijdragen in de strijd tegen ouderdomsblindheid en biedt perspectief voor toepassingen in de farmaceutische industrie. Daarnaast is bijkomend voordeel van Tagetes dat het kan worden ingezet om de bodem te ontsmetten voor de lelieteelt. Hiermee wordt voorkomen dat lelietelers gebruik moeten maken van vervuilende chemicaliën, zoals ze dat nu traditiegetrouw doen. Nadeel voor de lelietelers is op dit moment echter nog dat ze hun grond een jaar lang van Tagetes moeten voorzien en in dat jaar dus geen lelies kunnen planten. Dat kost de lelietelers veel geld, maar wanneer het mogelijk wordt om de Luteïne uit de Tagetes in te zetten voor de farmaceutische industrie, wordt het voor de telers wel weer interessant.

Het project is in 2015 gestart en eindigt in 2016/2017.

Doel
Het project Tagetes heeft als hoofddoelstelling het vergaren van informatie voor het vaststellen van een go-no-go voor een veldproef op pilotschaal in de zomer/ najaar van 2015. In deze veldproef wordt de “Tagetes-luteïne-keten” getest van “zaadje tot ei of ander product”. Wanneer de informatie inzichtelijk is gemaakt is het doel om naast het bedrijf Newtricious, enkele andere bedrijven te werven die de NL-luteïne in hun producten willen toepassen en die willen participeren in de veldproef 2015. De nadruk ligt in eerste instantie op het werven van bedrijven aan het einde van de keten (gebruikerskant) met een voorkeur voor MKB bedrijven. Daarnaast speelt ook de verbreding van de kennis aan het eind van het project een belangrijke rol.

Uitvoering
Het project wordt uitgevoerd door de hoofdaanvrager HLB (Hilbrands Laboratorium in Wijster) samen met enkele andere bedrijven in de keten, incl. de vraagkant uit de farma/food sector. Bent u opzoek naar meer informatie neem dan contact op met ing. W. Saathof van HLB via mail w.saathof@hlbbv.nl of telefoon 0593-582828.

Publiciteit
Dat er belangstelling is voor het project is wel duidelijk. Het heeft de afgelopen periode gezorgd voor de nodige publiciteit. Hier een kleine greep:

Artikel op Agro&Chemie in april
Artikel en tv-interview op RTV Drenthe in juni[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Weijnand Saathof bij een van de proefvelden met Tagetes. Foto: PlantValue

Weijnand Saathof bij een van de proefvelden met Tagetes. Foto: PlantValue

Dit project wordt uitgevoerd door:

HLB logo[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch