Succesvolle dagen op SummerLabb tijdens Wereldhavendagen

Van vrijdag 4 tot en met zondag 6 september stond Biobased Drenthe samen met Green PAC, Stenden, Innofil3D, API Institute, Symbioshape, Bioboxx en KNN op SummerLabb tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. Ondanks het wisselvallige weer was de belangstelling voor de biobased ontwikkelingen in Drenthe groot. De bezoekers, variërend van jong tot oud, bezochten het Groene Chemie Drenthe huis met veel interesse.

Groene chemie in Drenthe
Naast de rust, de ruimte en de hunebedden waar Drenthe bij velen om bekend staat, konden de bezoekers van SummerLabb kennis maken met de innovatieve geest die in Drenthe de laatste jaren de boventoon voert. De groene chemie, met de nadruk op bioplastics stond daarin centraal.

Plastic uit lelieafval
Met het project ‘plastic uit de Lelieteelt’ had ontwikkelaar KNN een bijzonder verhaal over hoe je uit het bladafval van de lelie plastic maakt. De lelietelers in Drenthe gebruiken dit plastic vervolgens zelf weer om hun bollen te beschermen tegen nachtvorst. De installatie die KNN hiervoor had meegenomen sprak de bezoekers zeer tot de verbeelding. Met een heldere en eenvoudige uitleg werden zij meegenomen in het proces om van lelieafval plastic te maken.

3D-printen met maïs
Green PAC vertelde, met vertegenwoordiging van Stenden, over de mogelijkheden van 3D-printen in combinatie met het in Emmen ontwikkelde biobased printdraad van Innofil3D. Een printdraad gemaakt uit maïszetmeel. Met een 3D-printer ter plaatse konden de bezoekers zien hoe dit draad werd omgezet in mooie plaatjes van de Erasmusbrug, het wapen van Rotterdam en de gehele skyline. Voor de jeugd werd het verhaal verteld over het lespakket van Symbioshape voor het 3D-printen van bootjes. De jeugd maakt met dit lespakket een bootje door deze 3D te printen en bevestigd hier vervolgens zelf een zonnepaneel en motortje op. Het bootje kan daarna echt varen.

Een nieuwe manier van groen afval inzameling
Bioboxx, winnaar van de Drentse ondernemersprijs voor duurzaamste ondernemer van Drenthe, was ook aanwezig. Bioboxx heeft een biodegradeerbare box ontwikkeld. Deze box maakt het mogelijk om GFT op een zeer efficiënte en duurzame manier in te zamelen. De doos die zij hiervoor inzetten is zo gemaakt dat deze het afval bewaard en vervolgens in zijn geheel in een vergister wordt omgezet tot biogas. De CO2 besparing die dit product oplevert is vele malen hoger dan de traditionele groenafval inzameling.

Een oplosbaar ballonlint
Het oplaten van ballonnen staat in heel Nederland onder druk. Vanuit Drenthe is het bedrijf API Institute uit Emmen druk bezig met het zoeken naar een oplossing om deze activiteit duurzaam te maken. Inmiddels zijn ze er in geslaagd het lint van de ballonnen te vervangen met een variant die binnen twee minuten, nadat het in aanraking komt met water, oplost. Uiteraard is de draad gemaakt van plantaardig materiaal zodat deze geen schade kent voor het milieu. Ook deze innovatie uit Drenthe zorgde voor veel verbaasde gezichten. Voor de ballon zelf moet nog wel een oplossing worden gevonden, maar het begin is er en komt van Drentse bodem!

Reacties zeer positief
De reacties van de vele bezoekers die tijdens de Wereldhavendagen het Groene Chemie Drenthe huis van SummerLabb bezochten waren zeer enthousiast en positief. Plastic maken uit plantaardig afval werd als een geweldige ontwikkeling gezien. Veel mensen vroegen door en zouden graag zien dat dergelijke plastics de plasticzakken bij winkeliers vervangen. Ook de Bioboxx werd vaak gezien als een ideale oplossing voor het scheiden van afval. Waar kun je hem kopen was een veel gestelde vraag.

Kortom het zichtbaar maken van de biobased ontwikkelingen in Drenthe heeft geen windeieren gelegd. Drenthe is een serieuze speler in de verdere ontwikkeling van de Nederlandse Groene Chemie.

Bekijk hier de foto’s van het Groene Chemie Drenthe huis op SummerLabb

Aftermovie
SummerLabb heeft een korte aftermovie gemaakt. Bekijk hem hieronder: